POLSKIE TOWARZYSTWO TURYSTYCZNO KRAJOZNAWCZE

ODDZIAŁ MIEJSKI im. MARIANA SYDOWA w TORUNIU

ccc

         XLV Zlot „Pieczonego Ziemniaka”   

                                                                                                

                                       24 września 2016 r. – Chełmża-Tumska Przystań.                                         

 

Organizator:- Oddział Miejski PTTK im. Mariana Sydowa w Toruniu

komandor Marek Ruciński

Współorganizatorzy:

- Urząd Miasta Chełmży

- Starostwo Powiatowe w Toruniu

- Urząd Miasta Torunia.

Gośćmi imprezy byli:
- Zastępca Burmistrz Chełmży – Marek Kuffel

- Prezes OM PTTK im. M. Sydowa w Toruniu – Henryk Miłoszewski.

Cel Zlotu:

- upowszechnianie czynnego wypoczynku oraz ochrony naturalnego środowiska

- rozszerzanie wiedzy turystycznej i krajoznawczej o regionie

- promocja walorów turystyczno – krajoznawczo – przyrodniczych Chełmży i okolic.

Trasy Zlotowe - 3 trasy piesze

Przejścia piesze o długości 4 - 8 km, kończące się w Chełmży nad jez. Chełmżyńskim na Tumskiej Przystani

Program Zlotu:

do godz. 11:45 – pokonywanie tras pieszych, posiłek turystyczny

godz. 12:00 – oficjalne rozpoczęcie imprezy

godz. 12:15 – konkursy

godz. 13:00 – zakończenie i podsumowanie imprezy, połączone z wręczeniem nagród.

Konkursy

– na najciekawszą rzeźbę z wykorzystaniem ziemniaka

– na program artystyczny związany z ziemniakiem

– na projekt plakietki przyszłorocznego Zlotu.

Organizator zapewnił zgłoszonym uczestnikom:

- na trasie, opiekę przodownika turystyki pieszej

- zwiedzanie konkatedry Św. Trójcy w Chełmży z przewodnikiem

- okolicznościowy znaczek

- potwierdzenie udziału w Zlocie okolicznościową pieczęcią

- ziemniaki do ogniska

- prawo udziału w konkursach z nagrodami

- posiłek turystyczny – grochówkę.

Sprawozdanie z imprezy:

Uczestnicy dojechali PKP na miejsca zbiórek gdzie organizatorzy wręczyli im plakietki zlotowe.

Przy pięknej jesiennej pogodzie przemaszerowali (prowadzeni przez Przodowników Turystyki Pieszej PTTK) kilku kilometrowe trasy by dotrzeć pod konkatedrę p.w. św. Trójcy w Chełmży gdzie miejscowy przewodnik Marcin Seroczyński zaprezentował uczestnikom ten  zabytek. Następnie grupy przemaszerowały  nad jez. Chełmżyńskie na Tumską Przystań - metę zlotu. Tutaj oczekiwał na turystów posiłek – grochówka, oraz pieczone ziemniaki, które grupa logistyczna od wczesnego poranku piekła w popiele ogniska. Uczestnicy po degustacji grochówki i ziemniaków przystąpili do rozgrywania konkursu na program artystyczny związany z ziemniakiem. W międzyczasie trwało potwierdzanie tras w książeczkach OTP oraz pracowały komisje konkursowe by wyłonić najlepszych turystów. W sumie w 45 Zlocie Pieczonego Ziemniaka udział wzięło około 350 osób.

Kulminacją zlotu było podsumowanie i wręczenie nagród zwycięzcom konkursu przez Komandora – Marka Rucińskiego. Po imprezie uczestnicy zlotu powrócili do Torunia autobusami MZK.

Wyniki Konkursów:

Konkurs na rzeźbę z ziemniaka

I miejsce – „Konkatedra” – Artur Falenta, klasa IIa – SP24 w Toruniu

II miejsce – „Góry Stołowe” – Julia i Olek Banasiak – SP11 w Toruniu

III miejsce – „Misiek” – Michał Kąkiel, Przedszkole „Flisaczek” w Toruniu

IV miejsce – „Myszka” – Jakub Popek, klasa IIa – SP24 w Toruniu

V miejsce – „Brzydkie kaczątko” – Franek Skonieczny, klasa IIa – SP24 w Toruniu

Konkurs na program artystyczny związany z ziemniakiem

I miejsca – Zespół z SP24 w Toruniu – SKKT nr19  

II miejsce – Zespół z SP11 w Toruniu

     – Zespół z SP24 w Toruniu – SKKT  nr18

III miejsce – Duet z klasy IIIb – SP16 w Toruniu

       – Duet z klasy IVa  – SP16 w Toruniu

Konkurs na projekt plakietki Zlotowej

I miejsce – Weronika Mróz, klasa IIIb – SP3 w Toruniu

II miejsce – Mateusz Waliłko, klasa IIa – SP w Toruniu

III miejsce – Artur Falenta, klasa IIa – SP24 w Toruniu

IV miejsce – Wiktoria Tarkowska, klasa IIa – SP24 w Toruniu

V miejsce – Lena Czeszewska, klasa IIIb – ZS16 w Toruniu

 

                                                                                          Relację opracował: Tadeusz Perlik

 

                                                                                          

                                                   Relacja fotograficzna T. Perlik.