W urokliwym Grucznie w Dolinie Dolnej Wisły 19 i 20 sierpnia odbyła  się  12 edycja Festiwalu Smaku, czyli święto wszystkich, którzy chcą odpocząć od szybkich i niekoniecznie zdrowych dań, potraw z mrożonek i jedzenia nafaszerowanego konserwantami. To jedna z największych tego typu imprez w Polsce. Prezentuje się na nim ponad 150 producentów żywności. Na festiwalowych stoiskach znaleźć można m.in. swojskie wędliny, powidła, sery, miody i wina. W programie tegorocznej edycji są także pokazy starych maszyn rolniczych, wyrobu oscypków i demonstracja pracy bartnika.  

Festiwal Smaku jest doroczną imprezą, organizowaną przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, współfinansowaną przez Urząd Marszałkowski.

Idea zrodziła się podczas Święta Miodu, które wchodzi w skład festiwalu, a jej celem jest prezentowanie bogactwa kulinarnego, kulturę stołu, a także rękodzieło oraz inne formy aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego. W trakcie dwudniowej imprezy do Gruczna przyjechali  smakosze ze wszystkich regionów Polski. Nie zabrakło również gości z zagranicy chcących poznać tradycje kulinarne Kujaw, Pomorza i całej Polski. Amatorzy dobrego smaku mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł z całego regionu. W programie przewidziane były konkursy dla zwiedzających, liczne wystawy oraz pokazy. W czasie festiwalu nie zabrakło również działań artystycznych, oprawy plastycznej, wydarzeń teatralnych, a na scenie oprócz lokalnych wykonawców wystąpili znani wykonawcy muzyki folk. Nie zabrakło również, członków OM PTTK w Toruniu jak i sympatyków Wędrówek rodzinnych. Relację fotograficzna prezentowana poniżej..

                                                                                                    Opracował: Zdzisław Grabowski.