POLSKIE TOWARZYSTWO TURYSTYCZNO KRAJOZNAWCZE

ODDZIAŁ MIEJSKI im. MARIANA SYDOWA w TORUNIU

ccc

       XLVII Rajd „Pieczonego Ziemniaka"

Kamionki Małe-Ośrodek nad Jeziorem Kamionkowskim

22 września 2018 r.
 

Organizator imprezy: - Oddział Miejski PTTK im. M. Sydowa w Toruniu

                                            komandor Marek Ruciński
 
Współorganizatorzy:

- Starostwo Powiatowe w Toruniu

- Urząd Miasta Torunia

- Urząd Gminy Łysomice

- Ochotnicza Straż Pożarna w Kamionkach Małych

- Pan Artur Marzec

Gośćmi imprezy byli:
- Prezes OM PTTK im. M. Sydowa w Toruniu – Henryk Miłoszewski.

- Gospodarz Ośrodka – Pan Artur Marzec

Cel zlotu:

- upowszechnianie czynnego wypoczynku oraz ochrony naturalnego środowiska

- rozszerzanie wiedzy turystycznej i krajoznawczej o regionie

- promocja walorów turystyczno – krajoznawczo – przyrodniczych Torunia i okolic

Trasy Zlotowe:

2 trasy piesze i 1 rowerowa

Przejścia piesze o długości 4 - 7 km, kończące się w Kamionkach Małych nad jez. Kamionkowskim na plaży ośrodka

Program Zlotu:

do godz. 13:00 – pokonywanie tras pieszych i rowerowej, posiłek turystyczny

godz. 13:15 – oficjalne rozpoczęcie imprezy

godz. 13:30 – konkursy

godz. 14:15 – zakończenie i podsumowanie imprezy, połączone z wręczeniem nagród

Konkursy

– na najciekawszą rzeźbę z wykorzystaniem ziemniaka

– na program artystyczny związany z ziemniakiem

– na projekt plakietki przyszłorocznego Zlotu

Organizator zapewnił zgłoszonym uczestnikom:

- na trasie, opiekę przodownika turystyki pieszej i kolarskiej

- okolicznościowy znaczek

- potwierdzenie udziału w Zlocie okolicznościową pieczęcią

- ziemniaki do ogniska

- prawo udziału w konkursach z nagrodami

- posiłek turystyczny – grochówkę

- dla uczestników tras pieszych powrót MZK z Kamionek do Torunia

 

Sprawozdanie z imprezy:

      Uczestnicy dojechali PKP na miejsca zbiórek gdzie organizatorzy wręczyli im plakietki zlotowe.

Przy pięknej jesiennej pogodzie przemaszerowali (prowadzeni przez Przodowników Turystyki Pieszej PTTK) kilku kilometrowe trasy by dotrzeć  nad jez. Kamionkowskie na plażę ośrodka - metę zlotu. Tutaj oczekiwał na turystów posiłek – grochówka, oraz pieczone ziemniaki, które grupa logistyczna od wczesnego poranku piekła w popiele ogniska. Uczestnicy po degustacji grochówki i ziemniaków przystąpili do rozgrywania konkursu na program artystyczny związany z ziemniakiem. W międzyczasie trwało potwierdzanie tras w książeczkach OTP oraz pracowały komisje konkursowe by wyłonić najlepszych turystów. W sumie w 47 Zlocie Pieczonego Ziemniaka udział wzięło około 300 osób.

Kulminacją zlotu było podsumowanie i wręczenie nagród zwycięzcom konkursu przez Komandora – Marka Rucińskiego. Po imprezie uczestnicy zlotu powrócili do Torunia autobusami MZK.

 

                                                                             opracowanie Tadeusz Perlik.

Wyniki konkursów.

 

                                            Relacja fotograficzna Tadeusz Perlik.