Organizator imprezy:
- Oddział Miejski PTTK im. M. Sydowa w
Toruniu
Współorganizatorzy:
- Urząd Miasta Torunia,
- Nadleśnictwo Dobrzejewice
- Leśnictwo Bielawy
Gośćmi imprezy
byli:
- Prezes OM PTTK im. M. Sydowa w Toruniu – Henryk Miłoszewski.
Cel zlotu:
- upowszechnianie czynnego wypoczynku oraz ochrony
naturalnego środowiska
- rozszerzanie wiedzy turystycznej i krajoznawczej
o regionie
- promocja walorów turystyczno –krajoznawczo
przyrodniczych Torunia.
Trasy Zlotowe:
• 3 trasy piesze
Przejścia piesze o długości 3 - 8 km, kończące się
w Leśnictwie Bielawy
• Rowerowa
Przejazd trasą :T
Toruń –
Złotoria – Nowa Wieś – Lubicz Górny – Lubicz Dolny –
Małgorzatowo – Toruń Leśnictwo Bielawy, długość
około 23 km.
Program Zlotu:
do godz. 11:45 – pokonywanie tras: pieszej i
rowerowej, posiłek turystyczny
godz. 12:00 – oficjalne rozpoczęcie imprezy
godz. 12:15 – konkursy
godz. 13:00 – zakończenie i podsumowanie imprezy,
połączone z wręczeniem nagród
Konkursy
– na najciekawszą rzeźbę z wykorzystaniem
ziemniaka
– na program artystyczny związany z ziemniakiem
– na projekt plakietki
przyszłorocznego Zlotu
Organizator zapewnił zgłoszonym uczestnikom:
- na trasie, opiekę przodownika turystyki pieszej
- okolicznościowy znaczek
- potwierdzenie udziału w Zlocie okolicznościową
pieczęcią
- ziemniaki do ogniska
- prawo udziału w konkursach z nagrodami
- posiłek turystyczny – grochówkę
Sprawozdanie z imprezy:
Uczestnicy stawili się na miejscach zbiórek gdzie
organizatorzy wręczyli im plakietki zlotowe.
Przy pięknej jesiennej pogodzie przemaszerowali
(prowadzeni przez Przodowników Turystyki Pieszej) kilku kilometrowe trasy by
dojść na teren rekreacyjno-dydaktyczny Leśnictwa Bielawy- metę zlotu. Tutaj
oczekiwał na turystów posiłek – grochówka, oraz pieczone ziemniaki, które grupa
logistyczna od wczesnego poranku piekła w popiele ogniska.
Uczestnicy po degustacji grochówki i ziemniaków
przystąpili do rozgrywania konkursu na program artystyczny związany z
ziemniakiem. W międzyczasie trwało potwierdzanie tras w książeczkach OTP oraz
pracowały komisje konkursowe by wyłonić najlepszych turystów.
W sumie w 44 Zlocie Pieczonego Ziemniaka udział
wzięło 350 osób.
Kulminacją zlotu było podsumowanie i wręczenie
nagród zwycięzcom konkursu przez Komandora – Marka Rucińskiego.
Wyniki konkursów.
Relacja fotograficzna przygotowana przez Tadeusza Perlika.
|