POLSKIE TOWARZYSTWO TURYSTYCZNO KRAJOZNAWCZE

ODDZIAŁ MIEJSKI im. MARIANA SYDOWA w TORUNIU

ccc

       XLIV Rajd „Pieczonego Ziemniaka

Leśnictwo Bielawy 

19 września 2015 r.
 

Organizator imprezy: - Oddział Miejski PTTK im. M. Sydowa w Toruniu
 
Współorganizatorzy:

- Urząd Miasta Torunia,

- Nadleśnictwo Dobrzejewice

- Leśnictwo Bielawy

Gośćmi imprezy byli:
- Prezes OM PTTK im. M. Sydowa w Toruniu – Henryk Miłoszewski.

Cel zlotu:

- upowszechnianie czynnego wypoczynku oraz ochrony naturalnego środowiska

- rozszerzanie wiedzy turystycznej i krajoznawczej o regionie

- promocja walorów turystyczno –krajoznawczo przyrodniczych Torunia.

Trasy Zlotowe:

• 3 trasy piesze

Przejścia piesze o długości 3 - 8 km, kończące się w Leśnictwie Bielawy

• Rowerowa

Przejazd trasą :T

Toruń – Złotoria – Nowa Wieś – Lubicz Górny – Lubicz Dolny –

Małgorzatowo – Toruń Leśnictwo Bielawy, długość około 23 km.

Program Zlotu:

do godz. 11:45 – pokonywanie tras: pieszej i rowerowej, posiłek turystyczny

godz. 12:00 – oficjalne rozpoczęcie imprezy

godz. 12:15 – konkursy

godz. 13:00 – zakończenie i podsumowanie imprezy, połączone z wręczeniem nagród

Konkursy

– na najciekawszą rzeźbę z wykorzystaniem ziemniaka

– na program artystyczny związany z ziemniakiem

– na projekt plakietki przyszłorocznego Zlotu

Organizator zapewnił zgłoszonym uczestnikom:

- na trasie, opiekę przodownika turystyki pieszej

- okolicznościowy znaczek

- potwierdzenie udziału w Zlocie okolicznościową pieczęcią

- ziemniaki do ogniska

- prawo udziału w konkursach z nagrodami

- posiłek turystyczny – grochówkę

Sprawozdanie z imprezy:

Uczestnicy stawili się na miejscach zbiórek gdzie organizatorzy wręczyli im plakietki zlotowe.

Przy pięknej jesiennej pogodzie przemaszerowali (prowadzeni przez Przodowników Turystyki Pieszej) kilku kilometrowe trasy by dojść na teren rekreacyjno-dydaktyczny Leśnictwa Bielawy- metę zlotu. Tutaj oczekiwał na turystów posiłek – grochówka, oraz pieczone ziemniaki, które grupa logistyczna od wczesnego poranku piekła w popiele ogniska.

Uczestnicy po degustacji grochówki i ziemniaków przystąpili do rozgrywania konkursu na program artystyczny związany z ziemniakiem. W międzyczasie trwało potwierdzanie tras w książeczkach OTP oraz pracowały komisje konkursowe by wyłonić najlepszych turystów.

W sumie w 44 Zlocie Pieczonego Ziemniaka udział wzięło 350 osób.

Kulminacją zlotu było podsumowanie i wręczenie nagród zwycięzcom konkursu przez Komandora – Marka Rucińskiego.

Wyniki konkursów.

 

                Relacja fotograficzna przygotowana  przez Tadeusza Perlika.