Organizator imprezy:
- Oddział Miejski PTTK im. M. Sydowa w
Toruniu
–
komandor Marek Ruciński
Współorganizatorzy:
- Starostwo Powiatowe w Toruniu
- Urząd Miasta Torunia
- Urząd Gminy Łysomice
- Ochotnicza Straż Pożarna w Kamionkach Małych
- Pan Artur Marzec
Gośćmi imprezy
byli:
- Prezes OM PTTK im. M. Sydowa w Toruniu – Henryk Miłoszewski.
- Gospodarz
Ośrodka – Pan Artur Marzec
Cel zlotu:
- upowszechnianie czynnego wypoczynku oraz ochrony
naturalnego środowiska
- rozszerzanie wiedzy turystycznej i krajoznawczej
o regionie
- promocja walorów turystyczno – krajoznawczo –
przyrodniczych Torunia i okolic
Trasy Zlotowe:
• 2 trasy piesze i 1 rowerowa
Przejścia piesze o długości 4 - 7 km, kończące się
w Kamionkach Małych nad jez. Kamionkowskim na plaży ośrodka
Program Zlotu:
do godz. 13:00 – pokonywanie tras pieszych i
rowerowej, posiłek turystyczny
godz. 13:15 – oficjalne rozpoczęcie imprezy
godz. 13:30 – konkursy
godz. 14:15 – zakończenie i podsumowanie imprezy,
połączone z wręczeniem nagród
Konkursy
– na najciekawszą rzeźbę z wykorzystaniem
ziemniaka
– na program artystyczny związany z ziemniakiem
– na projekt plakietki
przyszłorocznego Zlotu
Organizator zapewnił zgłoszonym uczestnikom:
- na trasie, opiekę przodownika turystyki pieszej
i kolarskiej
- okolicznościowy znaczek
- potwierdzenie udziału w Zlocie okolicznościową
pieczęcią
- ziemniaki do ogniska
- prawo udziału w konkursach z nagrodami
- posiłek turystyczny – grochówkę
- dla uczestników tras pieszych powrót MZK z
Kamionek do Torunia
Sprawozdanie z imprezy:
Uczestnicy dojechali PKP na miejsca zbiórek gdzie
organizatorzy wręczyli im plakietki zlotowe.
Przy pięknej jesiennej pogodzie przemaszerowali
(prowadzeni przez Przodowników Turystyki Pieszej PTTK) kilku kilometrowe trasy
by dotrzeć nad jez. Kamionkowskie na plażę ośrodka - metę zlotu. Tutaj
oczekiwał na turystów posiłek – grochówka, oraz pieczone ziemniaki, które grupa
logistyczna od wczesnego poranku piekła w popiele ogniska. Uczestnicy po
degustacji grochówki i ziemniaków przystąpili do rozgrywania konkursu na program
artystyczny związany z ziemniakiem. W międzyczasie trwało potwierdzanie tras w
książeczkach OTP oraz pracowały komisje konkursowe by wyłonić najlepszych
turystów. W sumie w 47 Zlocie Pieczonego Ziemniaka udział wzięło około 300
osób.
Kulminacją zlotu było podsumowanie i wręczenie
nagród zwycięzcom konkursu przez Komandora – Marka Rucińskiego. Po imprezie
uczestnicy zlotu powrócili do Torunia autobusami MZK.
opracowanie Tadeusz Perlik.
Wyniki konkursów.
Relacja fotograficzna Tadeusz Perlik.
|